»

Tips Penjagaan Kucing : Kucing Hamil


~*~


Tentang kucing hamil? 

Q: Kalo kucing, hamilnya itu makan waktu berapa lama ? berapa bulan?

A: sekitar 59 - 70 hari. atau sekitar 2-3 bulan.....

Q: apakah kucing anda sedang hamil?

A: kalau begitu saya beri sedikit tips merawat kucing hamil.


Berikan makanan yang paling baik.

Kucing yang sedang hamil memerlukan banyak protein dan vitamin. Sejumlah besar protein diperlukan untuk mendukung perkembangan janin. Pastikan makanan yang diberikan mengandung protein yang tinggi. Peratusan kandungan protein dapat  dilihat di label. Biasanya makanan untuk kitten mempunyai kandungan protein dan vitamin yang lebih banyak dibandingkan makanan untuk kucing dewasa (adult). Sebaiknya kucing yang sedang hamil diberikan makanan untuk kitten ini. 

Suplemen berupa vitamin dan kalsium juga diperlukan untuk meningkatkan kesihatan janin dan ibunya. Hati-hati dengan suplemen kalsium. Pemberian kalsium yang terlalu banyak menyebabkan perkembangan tulang janin yang berlebihan. Akibatnya ukuran janin terlampau besar dan sulit keluar pada saat akan dilahirkan (distokia)

Kucing hamil harus berada di dalam rumah.

Kucing yang hidup di luar rumah mempunyai risiko penularan penyakit yang lebih tinggi. Keadaan di dalam rumah lebih hangat dan tenang, jauh dari gangguan kucing-kucing liar yang dapat menyebabkan pergaduhan antara kucing. Selain itu keadaan di dalam rumah relatif lebih bersih. Anak-anak kucing harus dilahirkan di tempat yang bersih.

Jangan memberikan sembarang ubat selama masa kehamilan.
Pemberian ubat-ubatan pada kucing hamil hanya dilakukan dalam keadaan darurat saja. Selalu konsultasikan pemberian ubat-ubatan dengan doktor haiwan anda. Berbagai ubat-ubatan seperti ubat cacing, anti kutu dan beberapa macam antibiotik dapat menyebabkan gangguan, cacat pada janin bahkan keguguran.

Sediakan kandang /tempat yang nyaman

Sebuah kotak yang besar diisi dengan alas atau alas serta serpihan suratkhabar sudah cukup memadai. Tempatkan ditempat yang hangat, bersih, tenang dan terawasi. Pastikan tempat ini telah tersedia minimal minggu sebelum waktunya melahirkan.

Gunakan pasir kotoran (litter) yang tidak menggumpal.

Kadang-kadang kucing melahirkan anaknya di kotak/tempat kotoran (litter). Pasir yang terdapat dalam kotak litter bisa melekat di tubuh anak yang baru lahir. Induk kucing biasanya tidak mau membersihkan (menjilat) anaknya bila tertutup pasir yang menggumpal. Gunakan saja pasir zeolit yang relatif lebih murah dan tidak menggumpal. Butiran zeolit berwarna abu kehijauan.

Jauhkan dari kucing-kucing lain.

Jika anda memiliki banyak kucing, pastikan tempat melahirkan jauh dari kucing-kucing lain. Pada saat melahirkan, kucing tidak suka berada didekat kucing lain, meskipun kucing tersebut sudah saling mengenal sejak lama. Naluri keibuan dan perlindungan akan semakin kuat pada saat mendekati kelahiran. Ada beberapa kucing yang baru melahirkan akan langsung menyerang kucing yang mendekatinya. 

Siapkan persediaan makanan yang cukup

Siapkan persediaan makanan dan minum yang cukup bagi kucing anda. Jangan biarkan kucing anda sendirian pada saat melahirkan. 

Berjumpa Doktor Haiwan terdekat.

siapklan catatan alamat dan nombor telefon beberapa klinik atau doktor haiwan terdekat. Hubungi dan cari informasi doktor haiwan/klinik yang buka 24 jam sebagai persiapan bila ada kes emergency. 

Cari informasi selengkap-lengkapnya.

Selalu mencari informasi selengkap-lengkapnya dan belajar terus menerus mengenai kehamilan kucing anda. Sehingga anda bisa menangani proses kelahiran kucing sendiri dan dapat segera mengenali bila terjadi masalah atau komplikasi. Bila informasi yang benar dan lengkap telah anda dapatkan, anda tidak akan panik lagi menghadapi kelahiran kucing kesayangan


Source : Yahoo Q


Jom Join GA Yuyuk..! 


3 i Lap u:

Cik Aish

nice info..hope ramai la yg sudi mengambil kucing terbiar tu utk dijaga ngn baik :)

maszull

assalamualaikum yuyuk...info yg menarik hati mama mekacih...:)

Cik Nur

info yg menarik.sambil bca tringat kucing2 jalanan..sian kan mana yg tgh mgndung tu..